Stansdelen

Stansen is een methode om uit vlak metaal een vorm te snijden. Het materiaal komt van de grotere staalwerken en wordt uitgeleverd aan de groothandel of coils. De gewikkelde rollen metaal kunnen bij de fabriek of groothandel geslit worden, dit houdt in dat de het materiaal op de juiste breedte wordt gesneden. Deze coils vormen het uitgangsmateriaal voor fabrieken die stansen. Voor het stansen van producten uit plaat zijn er gereedschappen nodig. Afhankelijk van het te stansen product is dit een eenvoudig gereedschap of complex gereedschap nodig. Voor de complexere en grotere aantallen is een snij-buig-volg gereedschappen nodig of een CNC gestuurde automaat. Voor de kleinere en eenvoudigere werkstukken volstaat eenvoudig of meerdere eenvoudige gereedschappen. De producten worden dan in meerdere arbeidsgangen tot het eindproduct verwerkt.

Na het stansen kunnen de werkstukken nog verschillende nabehandelingen krijgen. De producten kunnen nog gehard worden of voorzien van een oppervlaktebehandeling.

stansen plaat plaat bewerken gestanst delen stansdeel

kantbank-plaat-stansen-kanten-plaatwerken
Stansdelen-plaatdelen-gestanste-onderdelen-ringen-plaatwerk

Het is van belang om een juiste keuze te maken voor het gereedschap. Als er bijvoorbeeld voor de automotive hoge kwaliteitseisen worden gesteld, kan er beter worden geïnvesteerd in een duurdere matrijs om zo een stabielere output en hogere reproduceerbaarheid (PPM rate) te krijgen.

Wij kijken graag met u mee om zo de beste keuze te maken.