Smeeddelen

De door smeden gemaakte smeeddelen worden gemaakt door een van de oudste technieken om  metaal te bewerken.

Samen met u ontwikkelen we en laten we smeeddelen produceren.  Bij smeden wordt het metaal door open vuur of door inductie stroom verhit tot het rood / oranje gloeit. Waarna het onder hamer in een matrijs geslagen en vervormd wordt. De hamer is tegenwoordig bij de meeste bedrijven een pers die er met de kracht van enkele tonnen het metaal in de matrijs perst. Toch zijn er nog steeds bedrijven die de ouderwetse methode van hamerssmeden toepassen.

Het is van belang om uw kwaliteitswensen en eisen goed inzichtelijk te maken en deze eisen en wensen vervolgens te matchen aan de juiste fabrikant. Er zijn fabrieken die nog echt op de ouderweste manier smeden en er zijn hypermoderne fabrieken die voor de automotive smeden. Wij helpen u graag de producten bij de juiste partner te laten maken.

Het voordeel van smeden ten opzichte van verspanen en gieten is dat de werkstukken veel sterker zijn. De werkstukken zijn die met smeden gemaakt worden zijn minder complex dan die bij het gieten.

smeeddelen smeden smeeddeel matrijs

Smeeddelen smeden gesmede delen delen naar tekening
smeeddelen smeeddeel hijsoog smeeddeel

Hierboven weergeven in de eerste afbeelding een matrijs voor smeeddelen klaar voor gebruik. Hierin worden de rood gloeiende  staven metaal geplaatst waarna een hamer het in de matrijs slaat. Op de tweede afbeelding liggen de hijsogen die net gesmeed zijn klaar voor de volgende arbeidsgang. Bij de laatste afbeelding staan de gesmede hijsogen klaar voor transport.  Smeden geeft betere eigenschappen dan gieten. Bij smeden zijn de te maken vormen eenvoudiger dan bij gieten. Wij helpen u graag verder met het selecteren van de juiste techniek.